Hogy hatékonyabb legyen a tavaszi nagytakarítás....

2018.03.20

Szabó Ibolya Beáta

Egyik otthon sem lehet szebb, mint az, amelyikben boldogan élsz! (Mehmet Murat Ildan) 

Egy rutinos háziasszonynak már aligha okoz gondot a tavaszi nagytakarítás, ám aki csak nemrég kezdte meg az önálló életét, annak bizony ilyenkor jól jön néhány praktika. Az alábbi trükkök nálam mind beváltak, így nyugodtan ajánlom őket: akár a pincétől a padlásig suvickolod át a házat, akár csak egy konkrét problémát szeretnél megoldani. Ki tudja, a tanácsok között talán akkor is találsz újdonságot, ha egyébként azt gondoltad, neked már nem lehet újat mutatni. 

Hogyan kell tavaszi nagytakarítást csinálni?

Tavasszal a több napsütés szinte magával hozza a vágyat a lakás kiszellőztetésére, rendbe tételére. A nagytakarítás azonban nagy munka, ezért érdemes átgondolni a teendőket és beosztani az időnket, hogy a tavaszi nagytakarítás visszatérő rémálom helyett tényleg a megújulást szolgálja.

 1. A takarítás fő szabálya: fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál. Fontos az is, hogy takarítás közben/után szellőztess, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel.
 2. Először pókhálózz le alaposan! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (pl. függönykarnis, fűtéscsövek stb.) nyeles tollseprűvel tisztítsd meg (kaphatóak olyan változatok, amelyek magukhoz vonzzák a port, így könnyebb dolgod lesz).
 3. Következhet a szekrények portalanítása. Ne csak a szokásos helyekről, a feltűnőbb polcokról távolítsd el a port! A nagytakarítás alkalmával húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgesd le enyhén mosószeres vízzel. A könyveket vedd le, és a szabad levegőn összeütögetve portalanítsd őket, majd töröld át egy száraz ruhával. A dísztárgyakat is tisztítsd meg!
 4. Mosd le az ajtókat, ajtófélfákat is - nem is gondolnád, ezek mennyire elkoszolódnak a mindennapi használat során.
 5. Jöhet az ablakpucolás! Ha koszosabb az ablak, érdemes először mosószeres vízzel lemosni, majd ablaktisztító szerrel is befújni az üveget, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra törölni. Az üveg után mosd le a keretet is. Az ablaktisztítással egyidejűleg érdemes leszedni a függönyöket is - ezeket mosógéppel mosd ki, majd az ablakpucolás után, még kicsit nedvesen tedd őket vissza, így kilógják magukat.
 6. Ne Akkor mos ablakot, amikor süt a nap!
 7. A nap sugarai visszatükröződnek az ablakon, és a tisztítószer gyorsan elpárolog, felszárad és nyomot hagy. A legjobb, ha akkor ugrasz neki az ablakoknak, amikor kicsit felhős az ég, ezért a nap nem süt túl erősen. Ne Akkor mos ablakot, amikor süt a nap!

  A nap sugarai visszatükröződnek az ablakon, és a tisztítószer gyorsan elpárolog, felszárad és nyomot hagy. A legjobb, ha akkor ugrasz neki az ablakoknak, amikor kicsit felhős az ég, ezért a nap nem süt túl erősen.

 8. Tisztítsd meg a kényesebb belső felületeket: enyhén mosószeres vízzel vagy ablaktisztítóval töröld át a tükröket, lámpákat, monitorokat is.
 9. Mosd ki a lakástextíliákat! Tedd a mosógépbe az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket. Ha van rá lehetőséged, az ágyneműt tedd ki a napsütésre, ez nem csak felfrissíti a takarókat és párnákat, de a poratkák ellen is hatásos.
 10. Fürdesd meg a növényeket! A szobanövények poros leveleit töröld át vizes ruhával, esetleg felhígított tejbe vagy sörbe mártott vattával. A "szőrös", bolyhos levelű növények kivételek, ezekre csak langyos vizet spriccelj törölgetés helyett. A nagyobb virágokat akár a fürdőkádba állítva is lezuhanyozhatod. Ne használj viszont úgynevezett "levélfényt", mert ez portalanítás nélkül inkább eltömi a virágok pórusait! Az elszáradt, felkopaszodott, betegnek tűnő részeket vágd le, ha kell, ültesd is át a növényeket.
 11. Porszívózz ki alaposan! Ha máskor nem szoktad, most mindenképpen húzd el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokban is kitakaríts. Ha van rá lehetőség, a nagyobb szőnyegeket a szabadban is porold ki! A foltokat szőnyegtisztító szerekkel próbáld meg eltüntetni. Ha esetleg arra alkalmas porszívód van, végezz nedves szőnyegtisztítást (vagy esetleg bérelhetsz is egy nagyobb teljesítményű takarítógépet).
 12. Fordíts gondot a padlóra: ha már nem csillog úgy a parketta, mint új korában, dörzsöld át padlófényezővel, viasszal, esetleg olajjal.
 13. Takarítsd ki a konyhát! Pakold ki a konyhaszekrényt és mosd le mosószeres vízzel. A konyhapultot se hagyd ki! Ha van rá erőd, érdemes elmosni a ritkábban használt edényeket és poharakat. A tűzhelyet és a sütőt súrolóval tisztítsd meg, a lefolyóba pedig önts lefolyótisztítót. Ne feledkezz meg a mikró kitakarításáról sem! A hűtőből mindenképpen dobd ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és tisztítsd ki az összes tároló rekeszt, ha pedig szükséges, olvaszd is le. A konyharuhákat, konyhában használt textíliákat mosd ki.
 14. Végül pucold ki a fürdőszobát! Pakolj le a polcokról, szekrényről, és törölgess át mindent. Mosd le a csempét, a csaptelepekről, a zuhanyról és a csőről pedig távolítsd el a vízkövet. Fertőtlenítsd a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréld ki a törölközőket.
 15. Ha úgy érzed, mindennel kész vagy, még egyszer alaposan söpörj fel vagy porszívózz ki és moss fel a lakásban, és szellőztess ki.
 16. A tisztaság egészséget teremt, és a saját egészséged csak tőled és azoktól a termékektől függ, amelyeket választasz és használsz!


Szerencsére rengeteg természetes tisztítószer létezik.  

Vállaszd termékeinket melyel mindezt véghezviheted tudatosan,praktikusan és nem utolsó sorban HATÉKONYAN: